Open Source en Gratis Tools.

We beschreven al eerder hoe we heel-veel amuseboekjes in korte tijd verkochten. Dankzij ons netwerk? Ja, zeker. Maar vooral dankzij snelle en gratis middelen die ons hielpen dat netwerk met gemak te bereiken en te enthousiasmeren. Hieronder een aantal digitale middelen die helpen om easycratisch te werken: om zonder geld en papier te manifesteren.

MAILCHIMP: Een programma om nieuwsbrieven in te maken. Enorm eenvoudig, je slaat alle mailadressen op in een lijst en koppelt daar ‘campaigns’ aan – nieuwsbrieven voor elk thema. Wil je dingen hergebruiken of herhalen? Mailchimp bewaart alles voor je, zodat je altijd terug kan grijpen op iets dat je eerder maakte.

Mail_Chimp-672x200

TYPEFORM: Het beste (wat ons betreft) digitale formulier dat we kennen. Je kan alles maken dat je maar wilt – van survey’s tot simpele wensenlijstjes, van bestelformulieren tot evenementaanmeldingen. Wat wij er vooral ook leuk aan vinden zijn de statistische plaatjes die typeform voor je maakt. Zo kun je in een handomdraai de gemiddelden van alle ingevulde formulieren zien.

share_typeform

TEXTEXPANDER: Is er speciaal tegen werkdruk! Het is een programma waar je eigengemaakte, simpele codes kan koppelen aan stukken tekst die je zelf schreef. Stel, je moet vaak hetzelfde mailtje sturen (naar 28 ouders bijvoorbeeld of 64 studenten). Dan kun je met textexpander de vaak gebruikte tekst in een korte code plakken en in plaats van de tekst, typ je de code in je mail. Et voila! Klaar.

TextExpander

SOCIALE MEDIA: Sinds een tijdje mag je op twitter 280 tekens schrijven, al bijna een boek dus. 😉 Sociale media zijn platforms (facebook, twitter, linkedin) waar je slim gebruik van kunt maken. Als je in contact blijft met mensen, is dit een prima plek om je projecten te delen en vragen te stellen. Een kleine note daarbij: blijf integer en discreet. En lief. In ‘Nooit Af in het Onderwijs’ vertellen we over veel meer manieren en digitale middelen die het onderwijsveld met gemak kunnen helpen!

114-free-puzzle-social-network-icons-l

 

EASYCRATIE IN HET ONDERWIJS – Het Bètaboekje. 

Easycratie in het Onderwijs is ons pragmatische en praktische betaboekje. In dit boek hebben we alle slimme oplossingen rondom de werkdruk en het lerarentekort geplaatst. Veel dingen zijn op te lossen binnen bestaande wetgeving, dus hoeft de bestuurder niet eens langs Den Haag om wetsvoorstellen in te dienen. Daarnaast zijn er tientallen apps die de administratie met een paar uur per week kunnen verkorten. Jawel! Bestaat al! 

Hieronder twee infographics die u uit kunt printen en in de teamkamers kunt delen. De één met waarden en een andere manier van kijken. De ander met concrete tools die we gecategoriseerd hebben. Beide infographics vormen samen de samenvatting van het betaboekje. 

Daarnaast vindt u hier, via deze link de PDF:

flip the thinking-infographic

digitools-eio-infogr3

 

flip the thinking-infographic

 

 

digitools-eio-infogr3